Publisert

Surdeigsbrød med mesk

Hva gjør du med mesken etter brygg? De fleste av oss kaster den nok rett i søpla, men her er det masse muligheter. Mesken er perfekt å bruke i brød eller knekkebrød. Ekstra godt blir det når man bruker det sammen med en surdeigskultur, resultatet blir et utrolig sprøtt og saftig brød!

Det finnes utallige oppskrifter og muligheter, her kommer oppskrift på en av mine favoritter! Du kan enkelt lage din egen oppskrift og variasjon gjennom å bruke forskjellige sorters mel. Man kan også variere med å bruke enten rug- eller hvetekultur.

Oppskrift
300 gram hvete surdeigskultur (sett gjærstarter)
ca 750 gram mel (her kan man variere fritt, bør være ca 400g hvete, ellers rug eller andre typer)
ca 200 gram meske-korn
500 gram vann
20-25 gram salt

Bland sammen alle ingredienser utenom salt og kjør et par minutter i kjøkkenmaskin. La stå og hvile ca 30-40 min. Sett på maskin på middels effekt, tilsett salt etter hvert og la kjøre i ca 7-8 minutter til det blir en glatt å fin deig. I denne fasen har du også mulighet for å tilsette mer mel dersom deigen skulle være noe løs. Spesielt ved bruk av meskekorn kan du trenge lit ekstra siden dette inneholder en god del vann. Det tar noen ganger før man lærer kjenne hvordan deigen skal være, men man bør tilsette nok mel slik at den ikke “renner”. Etter elting skal deigen heve ca 3-4 timer i romtemperatur, alternativt ca 8-10 timer i kjøleskap.

Ferdig hevet skal det formes 2 st brød, bruk gjerne hevekurver (kan kjøpes på Søstrene Grene) for ekstra pent resultat. Hvis du ikke har kurver former du 2 st brød på denne måten, les her! Her er det viktig at deigen er fast og fin, hvis ikke vil den renne utover under heving dersom du ikke bruker hevekurver. La heve ca 3-4 timer enda en gang, eller ca 8 timer i kjøleskap.

Sett ovnen på 250 grader, bruk gjerne forvarmet jerngryte til steking eller pizzastein for ekstra godt resultat. Bruker du hevekurv kan du enkelt tippe brødet over i jerngyte eller rett på steinen. Stekes ca 25-30 minutter!

Husk at surdeigsbrød forvares best uten pose!