Publisert

Brygging på store kjelen – STEP BY STEP Guide

Brygging på store kjelen gir potensielt opp mot 60 liter ferdig øl. Ca 15 kg malt er absolutt maksimal kapasitet ved bruk av denne sammen med kjølebagen vi har idag. Kjelen har to varmeelementer på 2×3000 watt. Viktig at disse settes i separate stikk for at ikke sikringen skal gå. Ved oppkok brukes begge element, mens det under kok kun er nødvendig med et av dem.

Del 1: Mesking

  • Start med å sette vann til mesk til oppvarming. For mesking til brygg I store kjelen trenger du ca 30 liter vann. Merk at det tar ca 1 h å varme vannet til riktig temp. Du finner riktig meske temp gjennom å bruke denne kalkulator
  • Før du begynner mesk må du klargjøre kjølebagen. Kjølebagens volum er på 51 liter, og rommer ca 30 liter vann sammen med 13-15 kg korn.
    • Monter bazooka filter nederst i kjølebag. VIKTIG! Uten filter klarer du ikke å tappe fra kjølebag til kjele.
    • Hell oppi 2-3 liter vann på riktig mesketemp i kjølebagen for å forvarme denne før du tilsetter korn og vann. Dette gjør varmetapet minimalt når du først begynner.
  • Når vannet er riktig temp har du dette oppi kjølebag, fyll med 2/3 av vannmengden, ca 20 liter.
  • Ha så kornet oppi vannet, viktig at du rører samtidig for å unngå klumper.
  • Til slutt tilsetter du resten av vannet og fyller bagen helt opp til kanten.
  • La så stå på angitt mesketid med lokket på.
  • Mål tempen for å sjekke at du truffet på riktig.

 

Del 2: klargjøring av gjæringskar

  • Mens kornet står på mesk er det lurt å klargjøre gjæringskar. Det er ekstremt viktig at disse er rene og desinfiserte. Får du bakterier med til gjæring er det fort gjort at hele batchen blir ødelagt.
  • For brygg på store kjelen kan du enten bruke et 60 liters gjæringskar, eller 2 st 30 liters bøtter. Rengjøring av disse gjør du på følgende måte:
    • Steg 1: PBW, bruk mengde som anbefalt på forpakkning. Denne skal løses opp i lunka vann.
    • Steg 2: Starsan – bruk mengde som angitt på forpakkning og løs opp i vann, ca 2-3 liter i bunnen av karet. Sett på lokket og skyll runt gjennom å riste/snu karet på hodet.
    • Sett til side for tapping fra kjelen ved senere tidspunkt.

Del 3: Skylling

  • Når kornet har mesket klart er det tid for skylling. Viktig at du nå har nok vann klart på 79 grader temp til bruk.
  • Begynn med å tappe mesken fra kjølebag over i store kjelen. Første 2-3 liter tapper du i en liten beholder, vorlauf.
  • Tapp så resterende over i store kjelen.
  • Skylling nr 1: Fyll på med vann på 79 grader opp til kanten, rør rundt og la stå ca 15 min.
  • Skylling nr 2: Fyll på med vann på 79 grader opp til kanten, rør rundt og la stå ca 15 min.
  • Skylling nr 3: Fyll på med vann på 79 grader opp til kanten, rør rundt og la stå ca 15 min.
  • Etter 3e skylling bør du ha et sted mellom 60-70 liter i kjelen. Juster så mengden til du treffer riktig pre boil gravity. Dvs er gravity for høy, så skyller du gjennom med mer vann. Da kan du la det gå rett gjennom mesken uten å la den hvile.

Del 4: Koking

  • Etter skylling er det så klart for koking. Da setter du begge varmeelementene i for å raskest mulig sette i gang koken.
  • Det er under koking du skal til sette humle, husk å sjekke oppskrift for angitt tidspunkt og mengde. Har du 60 min koketid, og angitt at du skal tilsette X gram med humle skal denne i fra starten med en gang det begynner å koke.
  • Når det begynner å koke (rulle) trekker du ut det ene elementet fra støpselet. Med begge får du alt for høy effekt.
  • Når det gjenstår 15 min av kok setter du begge kjøleelementer sammen med termometer ned i kjelen, dette er for at dem skal bli desinfisert. Samtidig tilsetter du også klaringsmiddel og gjærnæring.

Del 5: Kjøling

  • Når tiden for kok er klar trekker du ut varmeelement og setter på vann gjennom kjøleelement. NB! Nå er det ekstremt viktig å være renslig, det er under kjøling ekstremt viktig at det ikke kommer bakterier ned i kjelen. Sett på lokk og dekk med aluminiumsfolie rundt kanten der kjøleelementene går ned. Mer at det tar ca 20-25 min å kjøle ned til 20 grader.
  • Etter endt kjøling tar du elementene ut og legger lokket på. Nå bør den stå og hvile ca 30 min for å la ”grums” falle til bunnen.

Del 6: Gjæring

  • Nå er du klar for å tappe på gjøringskar. Ta frem de vaskede karene og rull rundt en siste gang med starsan.
  • Bruk også sprayflaske med starsan og spray godt på kranens utløp fra kjelen.
  • Sett gjøringskaret i posisjon foran kranen og åpne, her kan det fint ”splashe” ut slik at du får godt med oksygen ned i vørteren.
  • Når karet er fyldt er det klart for å tilsette oksygen, husk å rengjøre denne med starsan før den setter den ned i vørter og åpner kranen i ca 60 sek.
  • Etter du har tilført oksygen helder du så gjæren oppi vørteren.
  • På med lokk og gjærlås før du setter til gjæring i kjøleskap på angitt temp.
  • Gjæres ca 14 dager til FG stabiliserer seg.
Vasking:
  • Vask kjelen og kjøleelement så snart som mulig etter den er tømt, da er det lettere å vaske. Ikke bruk utstyr som kan gi riper. Vask også utsiden.
  • Vær ekstra nøye mellom varmeelementene.
  • Sett kranen i åpen posisjon og spyle gjennom. Vaskes nøye. La krana stå i åpen posisjon.
  • Vaske øvrig brukt utstyr.